wtorek, 28 maja 2013

Faworki




Mam dla Was przepis na bardzo łatwe i kruche faworki:)
Są smaczne, mało słodkie - idealne do kawki czy herbatki:)
P.S. z białek, które Wam zostaną możecie zrobić przepyszny tort bezowy:)

Składniki:
  • 5 żółtek;
  • 25 dag mąki;
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżeczka octu.
Wykonanie:
Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt suche i nie będzie chciało się złączyć, należy dodawać śmietany. Dobrze wyrobić. Ciasto odstawić na godzinę. Po tym czasie rozwałkować (bardzo cienko, moje są za grube) i pociąć na ukośne pasy (ok. 8cm na 3 cm). Na środku paska zrobić otwór i przełożyć przez niego jeden koniec ciasta. Tak przygotowane faworki smażyć na pełnym oleju do zarumienienia. Gdy trochę ostygną, posypać cukrem pudrem.

niedziela, 26 maja 2013

Tort bezowy z puree rabarbarowo-truskawkowym




Tort został przygotowany na Dzień Mamy:)
Świetne połączenie słodkiej bezy z kwaskowatym, owocowym smakiem.
Ja ten wypiek będę musiała z pewnością powtórzyć w najbliższym czasie, gdyż po powrocie z uczelni musiałam zadowolić się jedynym ostatnim kawałeczkiem;) ale to świadczy tylko o tym, że torcik był smaczny:)
P.S. na fotografii nie znam się kompletnie, ale staram się jak mogę, żeby umilić Wam przeglądanie bloga:)

Składniki:
BEZA:
  • 5 białek;
  • szczypta soli;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka octu.
PUREE:
  • 400 g rabarbaru;
  • dwie garście truskawek;
  • 4 łyżki cukru;
  • 5 łyżek wody.
PONADTO:
  • 300 ml kremówki;
  • 1 łyżka cukru pudru;
  • 1 śmietan-fix.
Wykonanie:
BEZA: Białka ubić z solą na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas ubijając. Na końcu dodać ocet i mąkę. Miksować tak jeszcze około 5 minut. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować z piany dwa blaty. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec (suszyć) przez 35 minut w 120 st. C. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 90 st. C. I piec następne 35 minut. Po upieczeniu bezy zostawić w zamkniętym piekarniku do wystygnięcia.
PUREE: Rabarbar obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać wodę i cukier. Całość gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, do momentu aż rabarbar zmięknie (ok. 5-7 minut). Odstawić do wystygnięcia. Następnie do rabarbaru dodać truskawki i całość zmiksować na jednolitą masę. Wstawić do lodówki.
TORT BEZOWY: Blaty przełożyć ubitą śmietaną z cukrem i śmietan-fixem. Zajadać polany owocowym puree:)

Inspiracja

Przepis bierze udział w akcjach:


niedziela, 19 maja 2013

Ptysie z owocami





Ptysie... o jeny, jak ja się bałam czy mi wyjdą:D siedziałam pod piekarnikiem i prosiłam "rośnijcie, rośnijcie!". I chyba za mocno prosiłam, bo ptysie zrobiły się kilka razy większe:)
Wbrew pozorom ptysie są bardzo łatwe w przygotowaniu.
Nie przeraźcie się, że ciasto jest rzadkie i trochę rozpływa się na papierze. Ptysie będą rosły we wszystkie strony - bez obaw!:) 
Na pewno Wam wyjdą!
Przepis na około 8 sztuk.

Składniki:
PTYSIE:
  • 100 ml wody;
  • 5 dag margaryny;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • szczypta soli;
  • 3/4 szklanki mąki;
  • 3 jajka.
PONADTO:
  • 500 ml kremówki;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • owoce (u mnie nektarynki).
Wykonanie:
Do rondelka wlać wodę, dodać margarynę, cukier i sól. Wszystko razem podgrzewać aż do zagotowania. Gdy będzie się bąbelkować, dodać mąkę i energicznie mieszać, do uzyskania bardzo gęstej masy. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie ubić kremówkę z cukrem pudrem i schować do lodówki (ze śmietaną można ubić 250 g serka mascarpone - dzięki temu krem będzie sztywniejszy). Owoce obrać ze skórki i pokroić w kawałki (na jednego ptysia przypadnie ok. pół owocu). Gdy gęsta masa już wystygnie, to zmiksować ją, dodając stopniowo po jednym jajku. Ciasto wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładając formować "placki" o średnicy ok. 5 cm (można oczywiście robić większe, ale należy pamiętać, że ptysie w piekarniku rosną bardzo mocno). Ptysie piec przez 30 minut w 200 st. C. Po upieczeniu odstawić na pół godziny do wystygnięcia. Następnie przekrajać na pół, przekładać bitą śmietaną i dodać owoce.

wtorek, 14 maja 2013

Jabłecznik z chałwą




Ten jabłecznik to moje ulubione ciasto:)
Wcześniej omijałam przepisy na ciasta z chałwą, bo ile ona kosztuje - to każdy wie... Jednak w tym cieście na chałwę trzeba wydać około 2-3 zł, więc myślę, że można sobie na nie pozwolić:)
W smaku jest naprawdę rewelacyjne. Musicie spróbować:)

Składniki:
BISZKOPT:
  • 3 jajka;
  • 5 łyżek cukru pudru;
  • 1/2 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
MASA JABŁKOWA:
  • litrowy słoik dżemu z jabłek lub 1 kg jabłek;
  • 2 galaretki cytrynowe.
MASA CHAŁWOWA:
  • 300 ml kremówki;
  • 100 g chałwy;
  • 2 śmietan-fixy.
POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100 g mlecznej czekolady;
  • 2 łyżki masła;
  • 3 łyżki mleka.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując, dodawać cukier oraz po jednym żółtku. Miksować kilka minut. Na końcu wsypać przesiane mąki z proszkiem i zamieszać łyżką. Masę wylać na dużą tortownicę. Piec ok. 25 minut w 170 st. C. Po upieczeniu biszkopt odstawić do wystygnięcia.
MASA JABŁKOWA: Galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wrzątku. Gdy galaretki będą zaczynały tężeć, dodać dżem jabłkowy (można również dodać utarte jabłka). Wstawić do lodówki, gdyż galaretki zrobią się znów rzadkie. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć, wylać ją na biszkopt. Masa nie może być zbyt rzadka. Całość wstawić do lodówki.
MASA CHAŁWOWA: Ubić kremówkę. Do śmietany dodać pokruszoną chałwę i chwilę pomiksować, dodając również śmietan-fixy. Tak przygotowaną masę chałwową wylać na ciasto i z powrotem schować do lodówki.
POLEWA CZEKOLADOWA: Wszystko razem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę odstawić do przestygnięcia. Gdy będzie już w temperaturze pokojowej, polać nią wierzch ciasta.

wtorek, 7 maja 2013

Sernik krakowski



Mam dla Was prosty sernik, ale za to jaki dobry:)
Jest mało słodki, z cytrynową nutką.
Przepis na kruche ciasto jest świetny, idealnie daje się wyrobić i nie przykleja się do stolnicy:)
Sernik naprawdę ładnie prezentuje się na stole:)

Składniki:
CIASTO:
  • 25 dag mąki;
  • 1 żółtko;
  • 8 łyżek gęstej śmietany;
  • 10 dag margaryny;
  • skórka starta z 1/2 cytryny.
MASA SEROWA:
  • 50 dag twarogu dwukrotnie zmielonego;
  • 8 łyżek cukru;
  • czubata łyżka mąki;
  • 3 jajka;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 budyń waniliowy;
  • skórka z 1/2 cytryny;
  • 10 dag roztopionego masła lub margaryny.
PONADTO:
  • 1 jajko.
Wykonanie:
CIASTO: Do miski przesiać mąkę. Dodać żółtko i śmietanę, zagnieść ręką. Dodać skórkę z cytryny. Zimną margarynę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do ciasta. Wyrobić ręką. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
MASA SEROWA: Twaróg utrzeć z cukrami. Dodawać po jednym jajku. Następnie cały czas miksując dodawać skórkę cytrynową, stopione masło, mąkę oraz budyń.
2/3 ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na małą blaszkę. Na to wylać masę serową. Resztę ciasta również rozwałkować i kroić na paski. Układać je na masie serowej, tworząc kratkę. Piec 50 minut w 175 st. C. W połowie pieczenia wysunąć ciasto z piekarnika i posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem.

sobota, 4 maja 2013

Muffinki jogurtowe z herbatnikami

PODSUMOWUJĄC: W KWIETNIU NAJCZĘŚCIEJ ODWIEDZANYM PRZEZ WAS PRZEPISEM BYŁA BABKA WUZETKA, CZYLI WSPOMNIENIE WIELKANOCY:)
A TERAZ MAMY MAJ I MAM DLA WAS NOWY PRZEPIS:




Przepis pochodzi z książki "Muffiny". I oryginalna nazwa brzmi 'muffiny do chrupania'. Niestety nic w nich nie chrupie:( dlatego zmieniłam nazwę na taką, która bardziej odpowiada temu przepisowi.
Jeśli chodzi o smak, to nie wyróżniają się za bardzo od zwykłych muffinek, jednak można w nich wyczuć właśnie herbatniki (które nie chrupią, ale dają muffinkom... herbatnikowy smak :D )

Składniki:
  • 100 g kruchych ciasteczek;
  • 250 g mąki;
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia;
  • 1 jajko;
  • 125 g cukru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 80 ml oleju;
  • 300 g jogurtu naturalnego.
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem. Jajko rozmącić widelcem i dodać cukry i zamieszać. Dodać olej i jogurt, zamieszać ponownie. Do masy jajecznej dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników. Wszystko robić łyżką, nie ma potrzeby używać miksera. Na samym końcu połamać ciasteczka i dodać do masy. Ciasto przekładać do papilotek i piec 20 minut w 180 st. C.


Przepis bierze udział w akcjach: