piątek, 29 sierpnia 2014

Tort kawowo-czekoladowy






Tort zrobiłam na swoje 22. urodziny :) dlatego to musiał być w 100% MÓJ smak. No i był: kawa i czekolada <3
Zamiast delikatnego biszkoptu w moim torcie jest ciężkie i wilgotne ciasto czekoladowe, bo takie wolę :) Do tego krem baaardzo kawowy i jestem w niebie :D

Składniki:
CIASTO CZEKOLADOWE:
  • 2 szklanki mąki;
  • 25 dag cukru;
  • 5 jajek;
  • 20 dag margaryny;
  • 3 łyżki oleju;
  • 3 łyżki kakao;
  • 1/3 szklanki wody;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.
KREM KAWOWY:
  • 500 ml śmietany 36%;
  • 300 g białej czekolady;
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej drobno mielonej).
PONCZ:
  • 1/3 szklanki wrzątku;
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej.
PONADTO:
  • 250 g serka mascarpone;
  • 1 łyżka kakao do oprószenia.
Wykonanie:
CIASTO CZEKOLADOWE: W garnuszku rozpuścić margarynę, dodać cukry, kakao, olej i wodę. Gotować często mieszając, aż masa będzie jednolita. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozbełtać i dodać do masy kakaowej, wymieszać szpatułką. Mąkę przesiać z proszkiem i dodawać partiami do masy kakaowej, mieszając dokładnie szpatułką. Białka ubić na sztywną pianę i dodać dwiema partiami do masy kakaowej, delikatnie wymieszać. Całość wylać do niewielkiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w 180 st. C. Po tym czasie ciasto wyjąć z blaszki i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
KREM KAWOWY: Czekolady i kawę roztopić w kąpieli wodnej (wymieszać do połączenia). Kremówkę ubić na sztywno. Do kremówki wlewać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Krem wstawić do lodówki do zestygnięcia (1,5 - 2 godziny).
Z ciasta czekoladowego skroić górkę, a następnie przekroić je wzdłuż. Dolny blat nasączyć ponczem (kawa rozpuszczona we wrzątku).
Z kremu kawowego odłożyć 3 spore łyżki do dekoracji. Następnie 1/2 kremu rozsmarować na nasączonym blacie. Drugi blat również nasączyć i przykryć nim krem. Górę ciasta także nasączyć ponczem. Pozostałym kremem wysmarować górę i boki tortu.
DEKORACJA: Serek mascarpone zmiksować z odłożonymi wcześniej trzema łyżkami kremu. Dowolnie udekorować tort i posypać kakao (przez sitko).
Całość wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

3 komentarze:

  1. Tort wygląda obłędnie :) z chęcią bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje, ślicznie ozdobiony :) Kawa i czekolada to smaki, które i ja lubię :)
    Ps. Wszystkiego najlepszego!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)