Dziś dodaję przepis, który możecie wykorzystać na zbliżający się Dzień Mamy :)
Pomyślcie tylko jaki to wspaniały prezent - dostać takie właśnie, własnoręcznie przygotowane trufelki! Nie dostaniecie takich w żadnym sklepie ;)
Czekoladowa trufla obtoczona w różowym pudrze prezentuje się prześlicznie - wystarczy już tylko ozdobne pudełeczko ;)
Zastanawiacie się pewnie co to za różowy puder. Otóż to nic innego, jak zmielone liofilizowane owoce. Nie są drogie, jeden taki batonik z liofilizowanych owoców kosztuje około 2 zł. Ja znalazłam je w sieci marketów Netto - na półce dla diabetyków :)
Składniki:
TRUFLE:
- 150 g gorzkiej czekolady;
- 50 g mlecznej czekolady;
- 100 g serka mascarpone;
RÓŻOWY PUDER:
- jeden batonik z liofilizowanych owoców (10 g) - dostępny w markecie Netto;
- 4 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:
TRUFLE: Czekolady roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Mascarpone zmiksować, dodając partiami roztopioną czekoladę. Powstałą masę chłodzić w lodówce, do momentu gdy będzie dość twarda, by formować z niej trufle. Po tym czasie uformować z masy kuleczki.
RÓŻOWY PUDER: Batonik zmielić na proszek, dodać cukier puder, wymieszać. Kuleczki obtaczać w gotowym pudrze. Przechowywać w lodówce.
Batonik z liofilizowanych owoców dostałam w sieci marketów Netto, na półce z żywnością dla diabetyków
Przepis bierze udział w akcjach: