Bardzo aromatyczne, kruche, mocno maślane ciasteczka - smakują jak z najlepszej cukierni.
Canestrelli to tradycyjne włoskie ciasteczka, które być może większość z Was już zna.
Można je przechowywać nawet 2 miesiące (w suchym i zacienionym miejscu).
Składniki:
- 150 g cukru pudru;
- 300 g masła;
- 5 żółtek ugotowanych na twardo;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/2 kg mąki pszennej;
- skórka otarta z 1 pomarańczy;
- cukier puder do oprószenia.
Wykonanie:
Żółtka przetrzeć przez sitko. Miękkie masło utrzeć razem z żółtkami, dodać skórkę pomarańczową i cukier puder. Zagniatać aż do otrzymania gładkiej i jednolitej masy. Dodać mąkę, wyrabiając ciasto tylko tyle czasu, ile potrzeba by mąka została wchłonięta. Ciasto włożyć do lodówki, aby stwardniało. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na stolnicy oprószonej mąką. Grubość ciasta powinna wynosić około 4 milimetry. Z ciasta wycinać krążki karbowaną foremką, następnie w każdym takim kwiatuszku wykrawać pierścieniem cukierniczym kółeczka (ja użyłam do tego małego korka, gdyż nie posiadam pierścienia). Ciasteczka piec przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 10-12 minut w 190 st. C. Nie należy pozwolić na to, aby ciastka zbyt się przyrumieniły. Po wystudzeniu canetstrelli - zgodnie z tradycją - posypać obfitą ilością cukru pudru.